Nieuws

Reisverslag: Expeditie Helgoland 15-16-17 Juni 2018

Op stap met Rob en Conny Doolaard

Door: Maggie (tekst/foto’s)

Na een autorit van 6 uur arriveren we in het prachtig Cuxhaven hostel waar de interieurarchitect duidelijk een voorliefde heeft gehad voor rood. We zijn lekker vroeg, en maken een wandeling langs de haven en trakteren ons op een heerlijk stuk “Apfelkuchen mit warme vanille crème und Sahne”.  Rond zes uur komt de rest van de groep aan en besluiten we samen te gaan eten in één van de visrestaurantjes in de haven.  We maken kennis met een deel van onze 23 medecursisten.

Na het ontbijt trekken we naar de ferryboot en ontmoeten de rest van de groep. Koffers ingecheckt en hup de boot op.  Een mooi plekje aan het raam en de bootreis kan beginnen. De zee is vlak, we spotten onderweg reeds de eerste zeehond. Een mannenkoor trekt van dek tot dek en vergast ons op een medley van zeemansliederen. Om 12 uur meert de boot af in de haven van Helgoland.

Onder een stralende zon kuieren we naar het Strandhotel en worden verwelkomd door de familie Conradi. We droppen onze bagage, drinken een kop koffie en smullen het alom beroemde gebak van Frau Conradi.

Snel naar de enige lift die Helgoland telt (om een klim van 170 trappen uit te sparen ) en komen we aan in Oberland. Het eerste wat me opvalt, is de stilte. Vorig jaar krijsten de vogels ons tegemoet. Maar het is veel te warm, ook voor de vogels die zitten te hijgen en naar lucht te snakken op hun nesten.  Zo heel anders dan vorig jaar. Ook de weg naar de vogels is geheel anders. Een groot deel van de klif is weggeslagen door een storm en men heeft een mooi voetpad naar boven aangelegd, meer dan 1,5 meter naar binnen van de oorspronkelijke weg. Het goede nieuws is dat er in de nesten veel minder  plastiek van visnetten te zien is, het slechte nieuws is echter dat er veel minder vogels zijn dan vorig jaar. Daar de vogels zo rustig op hun nest zitten te broeden, is duidelijk te zien dat ze het ei met hun poten vasthouden.  Hier en daar bespeuren we al jongen, het een al groter met witte donsveertjes en een ander piepkuiken nog donker zonder veertjes.

Om zes uur staan 23 hongerige fotografen aan het visrestaurant. Het is weer een gezellige boel, ervaringen worden uitgewisseld en plannen gesmeed voor morgen.

Zaterdagmorgen gaan we eerst broodjes kopen bij de bakker voor de lunch. We nemen de boot naar Düne waar de zeehonden weer heel bereidwillig voor onze lenzen poseren. Ook hier valt op dat er veel minder zeehonden zijn.  Ze zijn wel veel actiever dan vorig jaar, dat levert dan weer aardige plaatjes op.

In de late middag slenteren we over het strand terug naar de boot om in Helgoland nog taxfree te shoppen. Na het avondeten trekken we terug richting vogels die nog steeds rustig op hun nest zitten. Met uitzicht op de Lange Anna blijven we genieten van een mooie zonsondergang.

Rob die steeds nog een plusje achter de hand heeft, nodigt de “harde kern” nog uit om zich aan Astrofotografie te wagen en plaatjes te schieten van de Melkweg. Dus rond half elf (de laatste lift naar boven) trekt een groep gedreven mannen naar de vuurtoren. Hun moed wordt beloond door mooie plaatjes van de grote beer, voor de Melkweg zijn de weersomstandigheden niet gunstig. Rond 3 uur ’s nachts gaan de laatsten naar bed.

Daar de uren van de ferry verlaat zijn in de zomer hebben we zondag nog een hele dag waar we ons kunnen vermaken op het eiland. We trekken terug naar boven en daar er nu wel wind is krijsen de vogels er weer lustig op los. Ze vliegen af en aan met wier in hun bek om hun nest te verstevigen. Het is zo mooi om te zien dat de vogels tussen duizenden andere vogels en nesten bijna verticaal landen op het juiste nest.
Na een bezoekje aan het Italiaans restaurantje wandelen we terug naar het Strandhotel voor de uitreiking van de ” INTERNATIONALE GROTE FOTOPRIJS VAN HELGOLAND – DE DUIMEN” Tot onze grote verrassing wint Luc de bronzen duim en gaat Mon met de gouden duim aan de haal. België-Nederland 2-1.

Het is 4 uur, tijd voor het afscheid.  Stefan en Huub blijven nog enkele dagen langer op het mooie eiland, wij moeten echter terug naar huis. Wat was het weer een mooie fotoreis en een fantastische groep onder leiding van de geweldige fotograaf Rob Dolaard en zijn lieve vrouw Conny.

Op naar de volgende uitdaging: Farne Islands here we come !! (juni 2019 – wie gaat er mee ??)

Maggie

Cursus: Omgaan met je fotocamera

Noteer alvast in je agenda:

Je hebt een goede camera gekocht, waarvan je weet dat sommige mensen er prachtige foto’s mee kunnen maken. Alleen het lukt zelf niet om die foto’s te evenaren.

Je camera staat ook vol met knoppen met geheime codetaal (P-A-S-M, Tv, Ts,….).

Ontdek de geheimen van je toestel met deze cursus georganiseerd in samenwerking met de Schelse fotoclub Dafofi. De workshop wordt verspreid over 2 zondag-voormiddagen. Telkens is het een combinatie van een sessie in de klas gevolgd door praktische oefeningen met je eigen camera “in the field”.

Het is niet mogelijk om je op enkele uren om te toveren tot een ervaren amateurfotograaf, maar als je al beter begrijpt hoe je toestel werkt ga je wel betere foto’s kunnen maken. Dat is alvast een goed begin naar meer en beter.

We beginnen telkens met een uitleg in de klas. De dingen die alvast aan bod zullen komen zijn:

 • ISO – Sluitertijd – diafragma driehoek. De fundamenten van de fotografie. Als je dat onder de knie hebt, ben je vertrokken.
 • Manieren van scherpstellen (AF-S, AF-C, AF-C TR,…)
 • Moet ALLES altijd scherp zijn op een foto? Neen!
 • P-A-S-M knopjes, Wanneer gebruik je wat?
 • Kies de juiste belichting (Histogram,  Witbalans, flitsen,…)
 • Waarom flitsen op een zonnige dag?
 • Een paar compositie tips. Niet alles moet in het midden van je foto staan.
 • De camera in je Iphone met 20 Mpix is toch iets anders dan een Nikon D5 met ook maar 20 Mpix; wat is het verschil? Waar kan je op letten als je een toestel koopt? Het aantal pixels is niet zo belangrijk als je denkt.
 • Vragen en antwoorden. Al wat je wil weten over fotografie en nooit hebben durven vragen. Er bestaan geen onnozel vragen.

Om te beletten dat alles in je linkeroor is binnengegaan en het al op weg is naar je rechteroor gaan we onmiddellijk op stap om dat allemaal eens in de praktijk om te zetten. Neem je camera dus telkens mee naar de les. Samen met enkele leden van Dafofi gaan we in de buurt wat foto’s maken waarbij je al die knoppen eens kan uitproberen en hun effect zien op je foto. Je zal snel merken dat de stand “Kunstmatig Intelligent” niet de beste stand is om foto’s te maken.

De week nadien ben je uitgenodigd om met je foto’s naar de club te komen op donderdagavond om 20h. Dan bespreken we ze en vertellen waar je nog wat kan bijschaven.

 • Datum:  zondag 17 en 31 maart 2019
 • Locatie : Dafofi Clublokaal: Parklaan 5, te Schelle (onder de sporthal)
 • Tijdstip : telkens van 9h30 tot 12h30 uur
 • Prijs en inschrijven: via deze link, of via Intergem,  Bibliotheken, Cultuurdienst en www.ivebica.be

Dafofi naar Helgoland

Een delegatie van Dafofi is vertrokken naar Helgoland, een eiland voor de kust van Duitsland (Cuxhaven). Ze zullen terugkomen met kaartjes vol foto’s van zeehonden en Jan Van Genten. Die zie je weldra op onze website.

Starling Urbex Workshop Charleroi

27mei ll ging een ganse Dafofi-delegatie een nieuwe tak van de fotografie verkennen, namelijk de urbex fotografie. Plaats van de afspraak: het station van Charleroi. Onder begeleiding van Thierry Vanhuysse trokken we naar aantal locaties in de buurt van Charleroi, waaronder een kolenwasserij. Na een korte rondleiding werden we een paar uur losgelaten om de nodige foto’s te maken. Het werd een dag vol fotografie en aangename gesprekken en tips , hoe we dit of dat beter op beeld kregen. Rond half zes was iedereen uitgefotografeerd en konden we tevreden huiswaarts  gaan. De resultaten ziet u misschien wel op eén of ander salon.

 

 

Dafofi valt in de prijzen bij de Brabo fotowedstrijd.

Mon, Maggie en Louis vielen in de prijzen bij de Brabo wedstrijd.
Mon stond op de hoogste trede van het podium: Goud!, Maggie legde beslag op het Brons en Louis kreeg de 11de prijs.
Hele mooie resultaten en zodoende ging onze voorzitter naar huis met de wisselbeker!

Proficiat aan allen!!

De winnende foto’s verschijnen weldra op onze website. Stay Tuned!

Communiefoto’s

Dit jaar zullen er geen communiefoto’s worden aangeboden via de website.

Elke communicant/vormeling krijgt een DVD mee naar huis met alle foto’s.

Wil je toch een extra kopie, stuur dan even een email naar dafofi.fotoclub@gmail.com

Het Dafofi Team

Reisverslag: Expeditie Helgoland door Maggie

Expeditie Helgoland 8-9-10 juni 2017

Fotoworkshop met fotograaf Rob Doolaard

Eindelijk is het zover: we gaan naar Helgoland !!!

Een reisje waar we al bijna twee jaar hebben naar uitgekeken, wordt werkelijkheid.

Helgoland ligt in de Duitse bocht, relatief ver (70 km) uit de kust in de Noordzee. Het behoort tot de Duitse deelstaat Schleswig-Holstein. Het eiland meet 1,7 km² en telt ongeveer 1.400 inwoners. Het beschikt over een klein strand, maar is vooral bekend om zijn roodgekleurde bontzandstenen rotskust die tot 61 meter hoog uit de zee omhoog rijst en om de nu door omvallen bedreigde rotspunt de Lange Anna. De rotsen zijn in de lente een rustplaats voor honderden vogels, waaronder de Jan-van-Genten, drieteenmeeuwen en zeekoeten. Helgoland is op te delen in Oberland en Unterland, zoals de naam al zegt, laag gelegen Unterland, hier vind je het toeristische gedeelte met taxfree winkeltjes. Hier valt voor de fotograaf niet veel te beleven. Voor de Jan-van-Genten en andere klifbewoners moet je in Oberland in het kleinste natuurgebied van Europa “Lummenfelsen” zijn.

Toen Helgoland in 1720 door natuurkrachten in twee delen werd geslagen, behoorde het eiland bij Denemarken. In 1807 veroverden de Britten het eiland op de Denen. Die stonden het eiland in 1890 af aan Duitsland, in ruil voor Zanzibar. Tijdens de eerste wereldoorlog was het eiland vervolgens in gebruik als marinebasis. Adolf Hitler wilde Helgoland in de jaren dertig om laten bouwen in een versterkte basis voor onderzeeërs. In 1945 dropten de Engelsen zo’n zevenduizend bommen op het kleine eiland.

Donderdag 8 juni, Patricia, Annick, Christiaan, Luc en Maggie vertrekken richting Cuxhaven voor een fotoworkshop met Rob Doolaard, de Nederlandse dierentuinfotograaf. Rob is echter niet alleen dierentuinfotograaf maar werkt ook voor kranten en tijdschriften. Hij geeft massa’s fotoworkshops, hij is echt een druk bezet man.

Rond half drie arriveren we in hotel Neuses. We worden vriendelijk ontvangen en mogen onmiddellijk beschikken over onze kamers.
We brengen onze bagage naar de kamers en we gaan op pad om Cuxhaven te verkennen. We eten een groot stuk taart en drinken een superlekkere chocomelk met veel slagroom in het clubgebouw van de jachthaven. We keren terug naar het hotel en maken kennis met onze medecursisten. We zitten met zijn allen leuk te praten als Rob en zijn vrouw Conny toekomen rond zeven uur. Dan gaan we met zijn allen rond de tafel zitten en doen ons te goed aan het vele eten.

Vrijdagmorgen na een lekker ontbijtje vertrekken we naar Cuxhaven en schepen in op de “ms Helgoland”. De overtocht verloopt vlekkeloos, de zee is een spiegel met nauwelijks een golfje. We hadden gehoopt dat we met sloepen naar de wal zouden worden gebracht (romantisch toch?), maar helaas… met deze nieuwe boot is dit niet meer nodig en we meren netjes aan de kade af.

Het regent pijpenstelen als de boot toekomt in Helgoland, maar dat kan de pret niet drukken. De familie Conradi ontvangt ons in het Strandhotel en Rob en Conny trakteren ons op een kopje koffie en een heerlijk stukje taart. Het programma van de workshop wordt even aangepast daar de weergoden ons niet zo gunstig gezind zijn. We gaan eerst eten in een klein visrestaurantje dat wordt uitgebaat door een Nederlander. Rob stelt hier zijn nieuw fotoboek voor.

Plots komt de zon te voorschijn, we slaan het dessert over, we willen zo snel mogelijk naar buiten om naar de “Lange Anna” te gaan. 

We gaan met de betalende lift naar Oberland, van waar het uitzicht op het Unterland, de haven en het vlakke eiland Düne overweldigend is. Met de zon in onze rug zien de blauwe zee, de witte stranden van Düne en de pastelkleurige huisjes beneden er zeer schilderachtig uit. Langs de Nicolai kerk en over de klippen lopen we naar de vuurtoren toe. Langs de grillig gevormde klifrand komen we na iedere bocht voor een nieuw panorama te staan. Rode rotsen die steil uit zee oprijzen. Op enkele plekken in zee is een dam gebouwd om de golven te breken en de rotsen te beschermen tegen erosie. De meest in het oog springende rotsen hebben namen zoals ‘Der Pastor und seine Frau’, ‘Kleine Kirche’ en ‘Hengst am Kastell’. We hebben de beste tijd van het jaar uitgekozen, het broedseizoen voor zeevogels is in volle gang. Daarna zullen de vogels weer uitvliegen naar de Noordzee, om het volgende jaar weer terug te keren. Duizenden vogels broeden op de richels van de rotsen. Het is een lawaai van jewelste. We spotten Jan-van-Genten maar ook zeekoeten, ook wel de pinguïn van Helgoland genoemd met zijn zwart-witte pak, spitse snavel en pinguïnachtige pootjes. We fotograferen Jan-van-Genten, schitterende grote zeevogels met een mooie zachtgele kop en blauwe ogen. In tegenstelling tot de zeekoet bouwen zij wel nesten. En hoe! Ze slepen van alles mee, hun nest lijkt wel één grote vuilnisbak. Vooral de blauwe, rode en groene visnetten die ze graag als bouwmateriaal gebruiken vallen al op van ver. Rob wijst ons er op dat al die touwtjes in hun nest natuurlijk ontzettend gevaarlijk zijn voor de jongen.

Er staat flink wat wind boven op de Lange Anna en de Jan-van-Genten blijven zowaar voor je lens dansen op de wind. Voor vliegbeelden van de Jan-van-Genten ben je het best met een 70-200 mm of dergelijke lens. De Jan-van-Genten komen namelijk van over zee aangevlogen tot op enkele meters voor de fotografen en laten zich vervolgens neerstorten op hun nest. Afhankelijk van wat soort foto’s je wilt gaan maken, portretten, habitat, vliegende vogels of andere onderwerpen moeten er

objectieven mee. Maar meer mm’s betekent ook meer kilo’s. Daar het avond is sleuren we ook al met een statief. Het is een waar spektakel en de ondergaande zon doet de rots vuurrood gloeien. De schemering laat haar mantel over het land vallen. Langzaam wordt het donker als de nacht haar opwachting maakt. We blijven tot bijna half twaalf fotograferen, tot we het knopje van ons fototoestel bijna niet meer kunnen indrukken door de koude vingers. Na nog een mooie lange avondwandeling naar Unterland kruipen we moe in ons bedje. Maar onze nacht is wel heel kort want om vijf uur gaat de wekker en trekken Annick, Patricia, Luc en ik terug naar de Lange Anna (te voet, 181 trappen op, want de lift werkt niet zo vroeg) we willen de zonsopgang en het wakker worden van de vogels fotograferen.

Rond half zeven kuieren we hongerig terug naar beneden met een kaartje vol foto’s. We zoeken de bakker voor ons middageten  want vandaag is het “Düne dag”.

Düne ligt op ongeveer 1 km van Helgoland en met de shuttle overzetboot op enkele minuten van Helgoland. Het eiland Düne bestaat uit twee brede bewaakte stranden. Met het witte zand en de diepblauwe zee doet het wat Caribisch aan. We treffen hier Eindereenden, kleine mantelmeeuwen, scholeksters en andere steltlopers aan die zich makkelijk laten fotograferen. Er liggen ook 2 grote kolonies grijze zeehonden en Kegelrobben te zonnen op het strand. We worden door de bewakers van het strand vriendelijk verzocht 30 meter afstand van de dieren te houden.

Onder de deskundige leiding van Rob worden er mooie plaatjes gemaakt. ’s Middags picknicken we op het strand en een jonge zeehond vermaakt ons met alle soorten capriolen.We fotografen en “schieten plaatjes.”  (We zijn met Nederlanders weg en die maken geen foto’s maar schieten plaatjes !!). Aan het eind van de middag gaan we met zijn allen terug richting hotel en gaan daar nog even op het terras in het zonnetje genieten. We eten terug in het visrestaurantje en smullen nu wel van het dessert.

De meeste cursisten zijn te moe om nog de klim naar boven te maken en we moeten nog de foto voor de Duimwedstrijd inleveren bij Rob. Doodmoe kruipen we vroeg in ons bedje. Zondag na het ontbijt trekken Patricia en Annick nog even met de overzetboot naar Düne, ze kunnen geen genoeg krijgen van de zeehonden of zijn het misschien” de  rare vogels…”

Christiaan, Luc en ik verkennen het andere gedeelte van het eiland en spelen met de drone. Na het middageten is het tijd voor de uitslag van de fotowedstrijd met als inzet “de Duimen”. Rond half drie is het tijd om afscheid te nemen van Rob en Conny en vertrekken we terug huiswaarts.

Helgoland is een paradijs op aarde voor de natuurfotograaf .

Het was een leerrijke en unieke belevenis, naast de fauna, vele vogels, twee soorten zeehonden, stranden met zand, kiezel en rotsen, opkomende en  ondergaande zon, bewegend water, duinen met helmgras zijn er vele mogelijke onderwerpen voor de fotograaf. Ook de winter moet speciaal zijn in Helgoland… dan zijn er geen Jan-van-Genten die om je oren vliegen maar wel donzige pasgeboren zeehondjes…. misschien een tip voor een fotoreisje met de Dafofiaantjes ??

Maggie Hectors